Hoe koop ik een betrouwbare pup?

Er worden overal pups aangeboden, via internet, de krant en allerlei andere tijdschriften. Besef dat de Labrador Retriever een erg populaire hond is waar veel ‘fokkers’ (lees: broodfokkers of rasvermeerderaars) flink misbruik van maken. Hun doel is om met minimale investering veel winst te maken. Geld aan gezondheidsonderzoeken en testen worden bij de ouderdieren daarom ook vaak minimaal of niet uitgevoerd. Het zijn dan ook vaak de pups die tegen een redelijke prijs worden aangeboden. Voor het eventueel ontbreken van een stamboom hebben deze ‘fokkers’ meestal een pasklaar verhaal over onnodige kosten e.d. Soms heeft hij wel drie of vijf nesten tegelijk en zien de hoopjes er allemaal even ielig uit (een pup van zeven tot acht wegen hoort om en nabij de zes kilo te wegen). Je hart draait om bij het zien van deze kleine hoopjes. TUIN ER NIET IN!! Ga op zoek naar een betrouwbaar adres. Probeer niet ‘goedkoop’uit te zijn met een pup met een relatief lage aanschafsprijs. In het meest gunstige geval treft u een pup die nog enigszins op een Labrador lijkt, maar die later steeds meer uiterlijke en innerlijke afwijkingen gaat vertonen. Ook heeft u een grote kans om een ziek hondje te treffen waardoor u in de eerste week al bij de dierenarts zit. In een ernstig geval heeft u hond H.D. of E.D. Een broodfokker is namelijk niet zo kieskeurig om zijn fokdieren op erfelijke afwijkingen te controleren. Het gaat er immers toch om de hoeveelheid nesten die hij kan krijgen. Uiteraard zijn de torenhoge dierenartskosten zijn in de toekomst voor uw eigen rekening.

Om u dit verdriet te besparen bent u het beste uit om een betrouwbaar adres te zoeken. Het minst risico loopt u door te informeren bij de Nederlandse Labrador Vereniging. Zij kunnen u daarbij verder helpen. U kunt zich daar laten inschrijven voor een zogenoemde puppylijst. De NLV hanteerd strenge voorwaarden en eisen waar de fokkers aan moeten voldoen willen zij in aanmerking komen om op deze puppylijst te worden vermeld.
Daarbij kunt u uw voorkeur uitspreken over de vachtkleur (zwart, blond, of bruin) en of u een reu of een teef wilt. Na uw inswchrijving krijgt u een lijst met fokkers waar op dat moment betrouwbare nestjes met stamboom zijn.

Als u besloten heeft om eens ergens te gaan kijken, let u dan op de volgende punten;

 • Gezondheidspapieren

  De goede fokker heeft zijn papieren op orde. Hij heeft er in geinvesteerd en zal ze u dus graag willen laten zien. Het betreft hier keuringen van H.D. (heupdysplasie) en E.D. (elleboogdysplasie) en een oogonderzoek dat niet ouder is dan een jaar op moment van dekking. Deze onderzoeken zijnverricht op beide ouders van de pups (dus niet op de pups zelf) De uitslagen hiervan staan op een officieel papier van de Hirschfeld Stichting. Een papiertje van de eigen dierenarts of iets wat de fokker heeft opgesteld heeft dus geen enkele betekenis.

 • De Stamboom

  Een hond met een stamboom kent vele voordelen. De voorouders van de pup zijn bekent zodat u kunt zien of er inteelt heeft plaatsgevonden. Het is echter geen garantie voor een gezonde hond. Gezondheidspapieren blijven dus belangrijk om de kans op H.D. en E.D. flink te verkleinen.

  U neemt een bezoekje aan de fokker;

 • vraag eerst naar de papieren voordat u het nestje bekijkt. U bent anders misschien snel verkocht en een fokker weet dat.
 • Heeft de fokker er bezwaar tegen als u u eventuele kinderen meeneemt? Een goed gesocialiseerde pup zal er geen moeite mee hebben en een verhaal over hygiene heeft er niets mee te maken. Dat geldt ook voor de eerste weken van de pup.
 • Is de moederhond aanwezig? Je kunt heel veel informatie uit haar halen. Stelt ze zich sociaal op? Is ze bang en terughoudend of reageert ze open en vriendelijk.
 • Hoe ziet het nest eruit? Hebben de pups voldoende ruimte en heeft de moederhond voldoende uitloopmogelijkheden om zowel bij haar pups te zijn als om even bij ze weg te kunnen. Honden bevuilen in principe hun eigen nest niet. De moederhond zal de eerste weken de onrlasting en plas van de pups zelf verwijderen maar later doet ze dat niet meer. In de laatste periode bij de moeder moeten de pups dus al de mogelijkheid krijgen om hun behoefte buiten de slaapplaats te doen.Dat kan bijvoorbeeld door een hoopje kranten in de hoek te doen. Kortom: Is de fokker al een beetje bezig met zindelijkheidstraining?
 • Mag u het nest op uw gemak bekijken? U maakt een keuze voor een hond die de komende tien tot vijftien jaar uw metgezel zal zijn. Die keuze doet u dus met uw verstand en met uw gevoel. Dat doe je dus niet even binnen een kwartiertje. Mischien wilt u zelfs een puppytest afnemen. Een bekende truuk die met name broodfokkers toepassen is dat u een hondje in de handen krijgt geduwd. Opb dat moment bent u van het nest afgeleid en mischien al verkocht. Een serieuze fokker laat u rustig kijken. Ook zal hij u eventueel helpen bij uw keuze. Als u een druk gezin heeft zal een schuchtere onzekere pup geen succes zijn. De fokker kent zijn pups al erg goed en kan u dus een klein beetje advies geven. Uiteindelijk doet uzelf natuurlijk de uiteindelijke beslissing.
 • Heeft de fokker al een beetje aan socialisatie gedaan? De eerste levensfase van de pup, met name de eerste drie maanden zijn voor de pup van levensbelang. Hier leert hij zich socialiseren. Alles wat hij in deze periode ziet en als gewoon of prettig ervaart neemt hij voor de rest van zijn leven mee. Het voorkomt dat de pup uitgroeit tot een bange, nerveuze hond die nog nergens aan gewend is. Ze moeten leren dat er meer is dan hun eigen vertrouwde omgeving. Zijn de pups al eens uit hun vertouwde omgeving geweest? Zijn ze al wat lawaai gewend? Zijn er weleens 9bijv) familieleden van de fokker bij de pups geweest? Of hebben de pups in hun hele leven alleen de voederhand van de fokker gezien en zijn ze voor de rest van de buitenwereld afgesloten geweest. In dat laatste geval; laat de pups daar waar ze zitten en kijk maar verder.

 

  • Inentingen.

   De fokker heeft de dierenarts al eens op bezoek gehad. Dus moeten de pups ingeent, ontwormt en gechipt zijn en is de fokker in het bezit van het inentingsboekje. Let er verder op of de vacht er mooi glad en gezond uitziet en dat de oogjes helder staan. Ook belangrijk; een pup van zeven tot acht weken weegt circa zes kilo.

   Zorg ervoor dat u zelf het gevoel heeft dat u er alles aan heeft gedaan om met geduld en moeite de juiste fokker heeft gevonden. Het belangrijkste is natuurlijk wat uw voorgevoel u zegt over de fokker. En vind u van het contact? Een goede fokker zal altijd in u geintressert zijn. Hij heeft veel kosten en moeite in zijn fokproduct gestoken en ziet dat graag goed afgerond. Hij mag dus best kritisch zijn. Hij zal bijvoorbeeld informeren of u ervaring met honden heeft en hoe en waar u woont. Het is voor hem echt belangrijk om te weten of de hond goed terecht komt en siert het hem als hij dus ook mensen weigert. Sommige fokkers vinden het zelfs prettig om naderhand af en toe nog eens te informeren of zijn pup goed opgroeit. In elk geval moet het tussen u en de fokker toch een beetje ‘klikken’.

   Tot slot is er nog een koopovereenkomst. Zo’n overeenkomst is voor beide partijen aan te raden. Het behartigt de belangen van pupkoper en verkoper. U weet dus precies waar u aan toe bent en tot hoe ver u eventuele gebreken kunt verhalen. Een voorbeeld van zo’n koopovereenkomst kunt u vinden op de homepage van de Nederlandse Labrador Vereniging. Informeer ernaar voordat u de fokker met een bezoek vereert.

spacer

Leave a reply