Arthrose

 

Gewrichtsontsteking

Arthrose is een chronische ontsteking van een gewricht, waarbij botwoekeringen ontstaan. Het is een steriele ontsteking; er is dus geen sprake van een infectie. Een dergelijke chronische irritatie kan ontstaan door bijvoorbeeld groeistoornissen, defecten in het gewricht of langdurige overbelasting. Sommige rassen zijn er gevoeliger voor dan andere. We zien het vooral bij oudere honden, maar helaas ook al (te) regelmatig op zeer jonge leeftijd. Arthrose kan de oorzaak zijn van kreupelheid.

Fokkerij

Als er sprake is van een rasprobleem zijn zorgvuldig uitgekiende fokmaatregelen natuurlijk “behandeling” nummer 1. Zorgvuldig uitgekiend! We moeten voorkomen, dat we het ene probleem eruit fokken en tegelijkertijd een ander probleem ervoor terug krijgen.

Operatie

In veel gevallen van gewrichtsdefecten en groeistoornissen is een operatieve ingreep noodzakelijk. Niet alleen om de kreupelheid voor het moment op te lossen, maar vooral om (verdere) ontwikkeling van de arthrose te voorkomen.

Maatwerk

Wel of niet opereren, maar ook de keuze van het best passende medicijn, is een kwestie van het tegen elkaar afwegen van een reeks van factoren. Die zijn o.a. noodzaak van de behandeling en alternatieven, te verwachten resultaten, kosten en veiligheid. Hoe belastend is een operatie of wat zijn de bijwerkingen van de medicijnen? Een enorme speling in het kniegewricht t.g.v. van een acute kruisbandruptuur met geopereerd worden. En hond met gillende pijn moet een pijnstiller hebben; het profijt van de pijnstiller weegt even op tegen de bijwerkingen! Voor arthrose met veel botwoekeringen, die al jaren bestaat, zeker als die ook nog in het hakgewricht zit is een operatieve ingreep absolute onzin. En is een bekkenkanteling van een hond die weliswaar wat speling in zijn heupgewrichten heeft, maar verder uitstekend loopt wel een terechte investering? Ieder eigenaar wil het beste voor zijn hond, wil graag ? 6.000,– betalen, maar kan dat bedrag lang niet altijd ophoesten. Opvallend is dat de mate van kreupelheid niet direct af te lijden is aan de ernst van de afwijkingen op de rntgenfoto. Zo kan het gebeuren dat een hond met veel botwoekeringen rond het gewricht volkomen normaal loopt en probleemloos oud wordt. Een andere hond met beginnende arthrose kan daarentegen dramatisch kreupel lopen. Kortom, iedere arthrose patint moet een behandeling op maat hebben.

Gevorderde stadia

Fokkerij, maar in feite voor een belangrijk deel ook de chirurgie zijn preventieve maatregelen. Voor verder gevorderde stadia is er nog een aantal andere zeer effectieve behandelmethoden. We hebben de reguliere ontstekingsremmers als pijnstillers, voedingssuplementen, homeopathie, fysiotherapie en acupunctuur.

Gewicht en beweging

Maar voordat we daaraan beginnen zijn er nog 2 belangrijk stappen te nemen. Optimalisering van het lichaamsgewicht. De hond mag niet te dik zijn, maar ook niet te mager. Teveel vet betekent een overbelasting van de gewrichten. Te weinig spieren betekent onvoldoende ondersteuning van het gewricht. De tweede stap is optimalisering van de hoeveelheid en de kwaliteit van de beweging. Rust roest! Teveel “gekke” bewegingen betekent overbelasting van de gewrichten. Neem deze maatregelen serieus en maak samen met uw dierenarts een plannetje.

Pijnstillers

Als ontstekingsremmers / pijnstillers kennen we de NSAID’s (NonSteroidal Anti-Inflammatory Drugs). Bekende namen zijn Metacam en Rimadyl. Daarnaast hebben we nog de sterode ontstekingsremmers / pijnstillers, de corticosteroden, o.a. bekend onder namen als prednison en dexamethason. Algemeen is het gevaar van pijnstillers, dat de hond zichzelf forceert. NSAID’s kunnen op den duur het maagslijmvlies ernstig beschadigen. Het is dan ook verstandig om dergelijke middelen altijd na of samen met het eten te geven. Tijdens operaties is ons meermalen gebleken, dat bij honden die dergelijke middelen krijgen toegediend de bloedstolling een stuk slechter is. En dat is lastig als je het overzicht tijdens een operatie moet behouden. “Cortico’s” kunnen bij langdurige toediening ernstige storingen van de hormoonhuishouding veroorzaken. Honger, dorst en dik worden als gevolg van deze middelen moeten zonder twijfel geen pretje zijn. Bovendien onderdrukken deze middelen de weerstand van de patint. Benadrukt moet worden dat een combinatie van NSAID’s en corticosteroden niet kan, omdat daardoor de neveneffecten erger worden.

Voedingssupplementen

Het spreekt voor zich dat de voeding goed moet zijn met het oog op het lichaamsgewicht en de lichaamsfuncties. Extra voedingssupplementen kunnen in deze behulpzaam zijn. De wetenschap zet echter nog wat vraagtekens bij het nut van deze middelen. Een recent uitgevoerd praktijkonderzoek bij duizenden honden in de VS heeft inmiddels wel uitgewezen, dat voedingssupplementen een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Het gaat hier om producten met mosselextracten, essentile vetzuren, kruiden, mineralen, sporenelementen en vitaminen. Er is een groot aanbod van verschillende preparaten, waarvan de kwaliteit niet altijd even duidelijk is. Daarbij zijn veel van dergelijke preparaten prijzig. Laat uw dierenarts u hierbij adviseren.

Homeopathie

Op grond van mijn ruime ervaring durf ik rustig te stellen, dat arthrose patienten een uitstekende kans hebben met homeopathie. Twee zaken zijn daarbij van belang en niet los van elkaar te zien: Een goede diagnose en “extra” symptomen. De diagnose wordt gesteld op basis van de klinische symptomen en een rntgenfoto. Dus niet alleen op basis van een rntgenfoto! Een “extra” symptoom is bijvoorbeeld een kreupelheid, die ‘s morgens erger is. Ik noem hier 4 bekende combinaties van middelen: MacSamuel Gewricht D

 • Arthrose, meestal HD
 • Startproblemen
 • 100% beter door beweging
 • ‘s Morgens erger
 • Erger door nat, koud weer

MacSamuel Gewricht A

 • Arthrose, meestal ED, OCD
 • Startproblemen
 • Niet 100% beter door beweging
 • In de loop van de dag erger

MacSamuel Wervel S

 • Arthrose, meestal Spondylose (+HD)
 • Kreunen bij opstaan en gaan liggen
 • Erger door rug hollen
 • Lichte achterhandslapte
 • Atrofie achterhandmusculatuur

MacSamuel Bot tonicum
Een eenvoudig middel bij botwoekeringen, dat als ondersteuning van de andere 3 middelen kan dienen

Samengesteld

Samengestelde homeopathische middelen staan nog al eens ter discussie. Kenmerken van genoemde combinaties zijn echter: kleine complexen met weinig middelen, geen middelen die elkaar niet verdragen en, heel belangrijk, jarenlang als eenheid in de praktijk beproefd.

Fysiotherapie en acupunctuur

Meer en meer blijkt, dat ook de fysiotherapie en acupunctuur veel kunnen betekenen voor arthrose patienten. Goed opgeleide mensen hebben inmiddels veel ervaring ermee opgedaan en kennen inmiddels de reele mogelijkheden.

Slot

De wereld van de arthrose houdt dus niet op bij het pilletje en het scalpel.

spacer

Leave a reply